ΑΡΘΡΟ 17 Ν.4067/12 : Κατασκευές και φυτεύσεις στους ακάλυπτους χώρους

NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 4067 / ΦΕΚ 79Α /2012
Νέος Οικοδομικός  Κανονισμός
Άρθρο 17
(όπως τροποποίηθηκε και ισχύει με το άρθρο 20 του ν.4258/14 )
Κατασκευές  και φυτεύσεις  στους ακάλυπτους χώρους και περιφράξεις
1.  Για την κατασκευή κάθε εργασίας δόμησης  και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του κτιρίου  τηρούνται  τα  προβλεπόμενα  από τη  σχετική  νομοθεσία μέτρα  για την εναλλακτική διαχείριση των αποβλήτων από εκσκαφές, κατασκευές και  κατεδαφίσεις,  όπως εκάστοτε ισχύει.
2. α. Ο υποχρεωτικά  ακάλυπτος  χώρος του οικοπέδου τουλάχιστον κατά τα 2/3 του πρέπει να παραμένει χωρίς επίστρωση  και  να φυτεύεται, όπως προβλέπεται  από τις κείμενες διατάξεις. Στον υπολογισμό της φύτευσης συμμετέχουν οι ασκεπείς  κατασκευές για την υποδοχή στοιχείων νερού  και  οι πισίνες  σε ποσοστό  50% της επιφάνειάς τους. Οι πέργκολες εφόσον  είναι  ασκεπείς και  προορίζονται για  στήριξη  φυτών  μπορούν να κατασκευάζονται στην  επιφάνεια του  χώρου  φύτευσης, χωρίς περιορισμό  διαστάσεων και θέσης.
β. Τα προκήπια είναι  υποχρεωτικοί ακάλυπτοι.
γ. Το αίθριο  συμμετέχει στον  υπολογισμό  του  υποχρεωτικώς  ακαλύπτου  χώρου.
δ. Η επιφάνεια  κάθε διαμπερούς  ανοίγματος που φυτεύεται στο  επίπεδο  εδάφους,  συμμετέχει στον  υπο− λογισμό  της φύτευσης.
ε. Όλοι  οι υποχρεωτικοί ακάλυπτοι  χώροι του  οικοπέδου πρέπει να προσαρμόζονται στη μορφολογία του εδάφους  του οικοδομικού  τετραγώνου.
στ. Ειδικά για πρατήρια  υγρών καυσίμων ο υποχρεωτικός  χώρος φύτευσης ορίζεται στο  1/4 του αναφερόμενου στην παράγραφο  2α.
3. Στους  ακάλυπτους  χώρους του οικοπέδου  ή γηπέδου επιτρέπονται οι παρακάτω  διαμορφώσεις:
α) Η τροποποίηση της φυσικής στάθμης του εδάφους των ακαλύπτων  χώρων του οικοπέδου  μόνο για τη διευκόλυνση της φυσικής απορροής ομβρίων και μέχρι στάθμης  ±1,00 μ. από το φυσικό έδαφος, εκτός  των περιπτώσεων που εγκρίνονται από Συμβούλια Αρχιτεκτονικής. Σε περίπτωση  εκσκαφής  ακαλύπτων  χώρων του οικοπέδου με κλίση μεγαλύτερη του 20%, η στάθμη του φυσικού εδάφους  μπορεί να υποβιβαστεί  τεχνητά έως
2,00 μ.. Εκσκαφές ή επιχώσεις εδάφους που υπερβαίνουν τα παραπάνω όρια, για κτίρια  δημόσιου ενδιαφέροντος και σημασίας  επιτρέπονται ύστερα  από γνωμοδότηση του Συμβουλίου  Αρχιτεκτονικής.
β) Η επίχωση μέχρι τη στάθμη  του πεζοδρομίου  τμήματος του χώρου μεταξύ της πρόσοψης του κτιρίου  και της  ρυμοτομικής γραμμής  ή η κατασκευή γεφυρωτής προσπέλασης στο  κτίριο,  σε  πλάτος  όσο  απαιτείται από τη χρήση του  κτιρίου  για οικόπεδα  με κλίση  άνω του 17%.
γ) Κατασκευές, όπως σκάλες, κεκλιμένα επίπεδα (ράμπες), αντηρίδες, πεζούλια, βεράντες,  φυτεύσεις,  cours anglaises συνολικού  μήκους μικρότερου ή ίσου του 1/3 της  όψης στην  οποία  αντιστοιχεί και  μέχρι  καθαρού πλάτους  1,20 μ., μηχανικά  μέσα κάλυψης υψομετρικών διαφορών για την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία ή εμποδιζόμενων  ατόμων κ.λπ..
4. Μέσα στις  ελάχιστες αποστάσεις Δ του  υποχρεωτικού  ακάλυπτου χώρου  επιτρέπονται στεγασμένοι ανελκυστήρες οχημάτων,  σκίαστρα, προστεγάσματα, αρχιτεκτονικές προεξοχές  και αρχιτεκτονικά στοιχεία, σύμφωνα  με το  άρθρο  16, καθώς και  κατασκευές για την  εξυπηρέτηση των ατόμων  με αναπηρία  ή εμποδιζόμενων ατόμων.
Οι κλίμακες κινδύνου μπορεί να τοποθετούνται μέσα στις ελάχιστες επιτρεπόμενες αποστάσεις  του υποχρεωτικά ακάλυπτου χώρου και σε απόσταση τουλάχιστον 1,00 μ. από τα  όρια  του  οικοπέδου,  εφόσον  δεν  είναι δυνατή  η τοποθέτησή τους  σε άλλη θέση.
5. Επιτρέπεται η στέγαση κολυμβητικών δεξαμενών ιδιοκτησίας του Δημοσίου, των ν.π.δ.δ., των Ο.Τ.Α., της Ο.Σ.Κ. Α.Ε. και ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων κοινωφελούς χαρακτήρα με πέργκολες που καλύπτονται με ελαφρά εύκαμπτα υλικά ή με αρθρωτές κινούμενες κατασκευές.
 
 
5. Επιτρέπεται η στέγαση κολυμβητικών  δεξαμενών ιδιοκτησίας του Δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ., των Ο.Τ.Α. και της  Ο.Σ.Κ. Α.Ε. με πέργκολες που καλύπτονται με ελαφρά εύκαμπτα  υλικά ή με αρθρωτές κινούμενες  κατασκευές.
6. Κάτω από την οριστική  στάθμη  του  εδάφους  των ακάλυπτων  χώρων του  οικοπέδου  ή γηπέδου, επιτρέπονται:
α) Η κατασκευή δεξαμενών αποχέτευσης, νερού, υγρών και αερίων  καυσίμων, αποθήκης  συσσωρευτών  φωτο− βολταϊκών  συστημάτων,  δικτύων για την εξυπηρέτηση του  κτιρίου και  των  απαραιτήτων για  τη  λειτουργία ασκεπούς  πισίνας  εγκαταστάσεων, σύμφωνα με τους όρους και περιορισμούς  που προβλέπονται  από τις κείμενες  διατάξεις.
β) Η επέκταση  υπογείων ορόφων με τις  χρήσεις  που ορίζονται στο άρθρο 11:
Για οικόπεδα  εμβαδού  έως και  300 τ.μ. επιτρέπεται έως τα όρια του οικοπέδου. Στην περίπτωση αυτή, επι− τρέπεται η εξαγορά  των θέσεων στάθμευσης που δεν εξασφαλίζονται από τη μελέτη.
Σε οικόπεδα εμβαδού από 300 τ.μ. έως 600 τ.μ. επιτρέπεται επέκταση  των υπογείων έξω από το περίγραμμα της κάλυψης του κτιρίου  σε ποσοστό έως και 50% του υποχρεωτικώς ακαλύπτου χώρου. Στην περίπτωση αυτή, επιτρέπεται η εξαγορά των  θέσεων  στάθμευσης που δεν εξασφαλίζονται από τη μελέτη, σε ποσοστό έως και 30% του συνόλου των απαιτούμενων  θέσεων.
Σε περίπτωση  που στα  οικόπεδα  αυτά  δεν εξασφαλίζονται από τη μελέτη οι απαιτούμενες θέσεις  στάθμευσης  στον  πρώτο  υπόγειο  όροφο,  μπορεί  να επεκτείνονται όλοι  οι υπόγειοι  όροφοι  έως  και  80% του υποχρεωτικώς ακαλύπτου χώρου. Στην περίπτωση αυτή, επιτρέπεται η εξαγορά των  θέσεων  στάθμευσης που δεν εξασφαλίζονται από τη μελέτη, σε ποσοστό έως και
15% του συνόλου των απαιτούμενων  θέσεων.
Σε οικόπεδα  εμβαδού  άνω των 600 τ.μ. επιτρέπεται επέκταση  των  υπογείων  έξω από το  περίγραμμα  της κάλυψης  του  κτιρίου σε  ποσοστό  έως  και  50%  του υποχρεωτικώς ακαλύπτου χώρου. Στην περίπτωση αυτή, δεν επιτρέπεται εξαγορά  θέσεων στάθμευσης.
Σε κάθε περίπτωση πάνω από το χώρο της επέκτασης υπογείου  δημιουργείται φύτευση με ελάχιστο πάχος εδάφους  40 εκ..
γ) Εντός και εκτός  περιγράμματος κτιρίων  και κάτω από την οριστική  στάθμη  εδάφους  (υπόγειοι χώροι και ακάλυπτοι  χώροι) επιτρέπονται υδατοδεξαμενές, πισίνες  σε επαφή με δομικά  στοιχεία και με τα  όρια  του οικοπέδου.
7. Επί των ακάλυπτων χώρων του οικοπέδου και εφόσον καλύπτεται η υποχρέωση  για  φύτευση,  σύμφωνα με την  παράγραφο 2, επιτρέπονται οι παρακάτω  κατασκευές:
α) Πέργκολες με προσωρινά σκίαστρα.
β) Στοιχεία εξυπηρέτησης (πάγκοι, τραπέζια), άθλησης και παιχνιδότοπων.
γ) Σκάλες ή κεκλιμένα επίπεδα (ράμπες) καθόδου προς τους υπόγειους χώρους ή μηχανικά μέσα κάλυψης υψομετρικών  διαφορών  για  την  εξυπηρέτηση ατόμων  με αναπηρία  ή εμποδιζόμενων  ατόμων.
δ) Ασκεπείς  κατασκευές για την υποδοχή στοιχείων νερού και πισίνες.
ε) Συστοιχία επίτοιχων  λεβήτων αερίου για θέρμανση ή παραγωγή ζεστού  νερού χρήσης.
στ)  Δεξαμενή αερίου καυσίμου,  όπως και  αποθήκη συσσωρευτών φωτοβολταϊκών συστημάτων εφόσον δεν μπορεί να είναι  υπόγειες.
ζ) Καπνοδόχοι.
η) Εγκαταστάσεις παθητικών ή ενεργητικών ηλιακών συστημάτων, καθώς  και  αντιθορυβικών συστημάτων, που κατασκευάζονται σύμφωνα με τους  ισχύοντες κανονισμούς.
θ) Εγκαταστάσεις παθητικών ή ενεργητικών ηλιακών συστημάτων,  και κλιματιστικών σε παραδοσιακούς οικισμούς ή διατηρητέα κτίρια,  ύστερα  από έγκριση  του Αρχιτεκτονικού Συμβουλίου ή του αρμόδιου φορέα, ως προς την ένταξή  τους  στο χώρο.
ι) Κινητά ή μόνιμα προστεγάσματα με μέγιστο  πλάτος προεξοχής  1/2 Δ.
ια) Στέγαστρα σε οποιαδήποτε  θέση και εφόσον αυτά αναπτύσσονται εντός  των  υποχρεωτικών  ακαλύπτων μπορούν  να κατασκευάζονται με πλάτος  μέχρι  1/4 Δ ή δ.
ιβ) Οι εγκαταστάσεις των  πρατηρίων,  οι δεξαμενές, οι αντλίες διάθεσης  υγρών και αερίων καυσίμων και τα στέγαστρά τους, στις  θέσεις  που εγκρίνονται από την αρμόδια υπηρεσία, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Το σύνολο  των  κατασκευών  των  περιπτώσεων  α΄ και ια΄ δεν μπορεί  να υπερβαίνει  το  εμβαδόν  της  επιτρεπόμενης κάλυψης.
8. Τα προκήπια διαμορφώνονται ανάλογα με τη χρήση του  κτιρίου,  περιλαμβάνουν πάντοτε δένδρα,  φυτά  ή και υδάτινες κατασκευές σύμφωνα με τις διατάξεις του κτιριοδομικού κανονισμού.
Α. Κάτω από την επιφάνειά  τους  επιτρέπονται:
α. Εγκαταστάσεις των οργανισμών  κοινής ωφέλειας. β. Δεξαμενές νερού, δεξαμενές λυμάτων  και  δίκτυα
για την εξυπηρέτηση του κτιρίου.
γ. Δεξαμενές υγρών και αεριών καυσίμων πρατηρίων καυσίμων σε αποστάσεις που ορίζονται από τους ισχύοντες  σχετικούς κανονισμούς.
δ. Διαπλατύνσεις των θεμελίων,  έως 0,30 μ. έξω από τις εγκεκριμένες οικοδομικές γραμμές, εφόσον το πάνω μέρος  τους  βρίσκεται σε βάθος μεγαλύτερο από 2,50 μέτρα  από την οριστική  στάθμη του κοινόχρηστου χώρου στη συγκεκριμένη θέση.
ε. Υποσταθμός  ηλεκτρικού ρεύματος που κατασκευάζεται  από τη ΔΕΗ σε απόσταση  2,00 μ. από τη ρυμοτομική  γραμμή και με στάθμη  της  πλάκας επικάλυψης
1,00 μ. τουλάχιστον κάτω από τη στάθμη  της οδού και του πέριξ εδάφους.
ζ. Ανοιχτός  χώρος στάθμευσης  ή υπόσκαφος σε οικόπεδα ή γήπεδα με κλίση τουλάχιστον 20% με προϋπόθεση  την  υποχρεωτική  ύπαρξη φυτεμένης επιφάνειας στην οροφή του.
Β. Στην  επιφάνειά  τους  επιτρέπονται εφόσον  καλύπτεται η υποχρέωση για φύτευση:
α) Οι κατασκευές των περιπτώσεων α΄, δ΄, ι΄, ια΄, ιβ΄ της παραγράφου  7 χωρίς προϋποθέσεις  μέγιστου πλάτους και πάντοτε έως το όριο της ρυμοτομικής γραμμής.
β) Υπαίθριες  σκάλες  όταν  τηρούνται ταυτόχρονα οι προϋποθέσεις  ότι  εξυπηρετούν όροφο  που η στάθμη του δαπέδου του δεν υπέρκειται από την οριστική  (φυσική ή τεχνητή) στάθμη του εδάφους  περισσότερο από 1,80μ. και δεν προεξέχουν  από την οικοδομική  γραμμή περισσότερο από το  ένα  τέταρτο του  πλάτους του προκηπίου.
γ) Στοιχεία διευκόλυνσης  της μετακίνησης ατόμων με αναπηρία  ή εμποδιζόμενων  ατόμων.
δ) Στέγαστρα για την εξυπηρέτηση  πρατηρίων υγρών και αερίων καυσίμων μετά από έγκριση  φορέα και Συμβουλίου  Αρχιτεκτονικής έως το  όριο της  ρυμοτομικής γραμμής.  Τα στέγαστρα μπορούν να προεξέχουν  της οικοδομικής γραμμής έως πλάτους  1/10Π και όχι περισ− σότερο των 2,00 μ. όταν η οικοδομική γραμμή ταυτίζεται με τη ρυμοτομική  γραμμή. Σε κάθε περίπτωση το ύψος του  στεγάστρου θα πρέπει να είναι  τουλάχιστον 5,00 μέτρα  από τη στάθμη  του πεζοδρομίου.
9. Περιφράγματα
α) Τα οικόπεδα οριοθετούνται με σταθερούς οριοδείκτες ή με περιφράγματα. Επιτρέπεται η περίφραξη  των αρτίων οικοπέδων και γηπέδων και των μη ρυμοτομούμενων τμημάτων  των μη αρτίων  και μη οικοδομήσιμων οικοπέδων, που βρίσκονται σε εντός σχεδίου  περιοχές. Επιτρέπεται η περίφραξη  μη αρτίων  γηπέδων με πρό− χειρη  κατασκευή,  όπως συρματόπλεγμα.
β) Τα περιφράγματα τοποθετούνται είτε  κατά  μήκος των ορίων των ομόρων οικοπέδων  είτε  στο  πρόσωπο αυτών. Όλα τα περιφράγματα κατασκευάζονται εξ ολοκλήρου εντός  του οικοπέδου.
γ) Τα περιφράγματα του  οικοπέδου ή γηπέδου  σε κανένα  σημείο  δεν μπορεί να έχουν ύψος μεγαλύτερο από 3,00 μ. και το  συμπαγές  τμήμα  τους  μεγαλύτερο από 1,50 μ.. Τα αυλόθυρα  –  πορτασιές για  την  είσοδο πεζών και οχημάτων που κατασκευάζονται σε συνέχεια της περίφραξης έχουν μέγιστο ύψος 2,50 μ. και μπορεί να αποτελούνται από συμπαγή στοιχεία. Αφετηρία μέτρησης  των υψών είναι η υψηλότερη  από τις οριστικές στάθμες  του εδάφους εκατέρωθεν του περιφράγματος. Για  τα  περιφράγματα που βρίσκονται στο  πρόσωπο του  οικοπέδου,  τα  παραπάνω ύψη μετρούνται από τη στάθμη  του πεζοδρομίου.
Επιτρέπεται παρέκκλιση των  παραπάνω διατάξεων όσον αφορά την κατασκευή  συμπαγούς περιφράγματος έως ύψους 3,00 μ., σε ειδικές  περιπτώσεις, ή σε παραδοσιακούς οικισμούς, ύστερα  από γνώμη του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής.
δ) Αν το φυσικό έδαφος  στη ρυμοτομική  γραμμή είναι υψηλότερο  από τη στάθμη του πεζοδρομίου  από 1,00 μ. έως 2,50 μ., το  περίφραγμα μπορεί  να κατασκευαστεί συμπαγές έως τη στάθμη  του φυσικού εδάφους.
Αν από τη στάθμη  του  πεζοδρομίου  έως τη στάθμη του  φυσικού  εδάφους στη  ρυμοτομική γραμμή  υπάρχει  υψομετρική διαφορά μεγαλύτερη από 2,50 μ., το συμπαγές  τμήμα  του  περιφράγματος μπορεί  να έχει ύψος έως 2,50 μ. και το έδαφος  κλιμακώνεται έτσι ώστε κάθε  κλιμάκωση  να έχει  ύψος έως 2,50 μ. και πλάτος τουλάχιστον 1,50 μ..
ε) Στα οικόπεδα και γήπεδα, στα οποία ανεγείρονται ειδικά κτίρια, επιτρέπεται, ύστερα  από έγκριση  του αρμόδιου από άποψη λειτουργίας του συγκεκριμένου κτιρίου φορέα να κατασκευάζεται συμπαγές περίφραγμα, με ύψος μεγαλύτερο από 3,00 μ., εφόσον απαιτείται από λόγους  ασφάλειας ή λειτουργίας.
στ) Οι ιδιοκτησίες που καθορίζονται με κάθετη σύσταση ιδιοκτησίας, περιφράσονται μόνον στα όρια του οικοπέδου  ή του γηπέδου.
FaLang translation system by Faboba